Pyszne połączenie warzyw. Danie idealne na obiad bądź kolację.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
średniej wielkości marchewka
średniej wielkości pietruszka
średniej wielkości cukinia
2 mniejsze ziemniaki
3 jajka
mały jogurt naturalny
250 g półtłustego twarogu
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki oleju
łyżeczka sody oczyszczonej
przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek
suszone zioła: tymianek, bazylia, majeranek, natka pietruszki (lub inne wg uznania)
Babka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać do nich jajka, jogurt, olej oraz twaróg.
2.Do masy warzywnej dodać suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy oraz zioła i dokładnie wymieszać.
3.Gotowe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona.
Komentarze