Babka warzywna

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie warzyw. Danie idealne na obiad bądź kolację.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • średniej wielkości marchewka
    średniej wielkości pietruszka
    średniej wielkości cukinia
    2 mniejsze ziemniaki
    3 jajka
    mały jogurt naturalny
    250 g półtłustego twarogu
    1 szklanka mąki pszennej
    pół szklanki oleju
    łyżeczka sody oczyszczonej
    przyprawy: sól, pieprz, papryka, czosnek
    suszone zioła: tymianek, bazylia, majeranek, natka pietruszki (lub inne wg uznania)

Babka warzywna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie dodać do nich jajka, jogurt, olej oraz twaróg.
  • 2. Do masy warzywnej dodać suche składniki: mąkę, sodę, przyprawy oraz zioła i dokładnie wymieszać.
  • 3. Gotowe ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy babka jest upieczona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy