Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ta babka jest bardzo prosta i bardzo szybka w wykonaniu. Bardzo smaczna, taka lekko piaskowa. Nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    20 dag masła lub margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka cukru waniliowego

    dodatkowo:
    masło do posmarowania foremki
    bułka tarta do posypania foremki
    cukier puder do oprószenia babki

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.
  • 2. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy obie mąki , proszek do pieczenia oraz masło lub margarynę, dokładnie miksujemy
  • 3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • 4. Pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. Studzimy i wyjmujemy z formy.
  • 5. Babkę oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka Wielkanocna