Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pyszna i moja ulubiona babka wielkanocna

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 4 sztuki
    - masło - kostka: 1 sztuka
    - cukier waniliowy opakowanie: 1 sztuka
    - mąka luksusowa: 25 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - rum: 2 łyżki
    - masło i bułka tarta do foremki: 2 łyżki
    - serek wiejski: 2 łyżki
    - dżem z czarnej porzeczki: 3 łyżki

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka wielkanocna 1. W małej misce białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie miękkie masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.
    W osobnej misce dodaj po jednym żółtku, łyżce mąk, po dwie łyżki serka wiejskiego i wymieszaj z proszkiem do pieczenia, ciągle mieszaj, dodaj wodę, rum, na koniec wymieszaj masę z pianą ubitą z białek. Formę posmaruj młasłem i wysyp bułką tartą, przełóż część ciasta do foremki, następnie posmaruj dżemem i wyłóż resztę ciasta. Wstaw do gorącego piekarnika na godzinę w temperaturze 180 C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy