Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W małym naczyniu roztarłam drożdże z łyżką cukru, wlałam ciepłe mleko, wsypałam 100 g mąki, powoli wymieszałam, przykryłam ściereczką kuchenną i odstawiłam rozczyn do wyrośnięcia.
2. Następnie ucieram żółtka z resztą cukru, gdy rozczyn jest gotowy, dodaje
do niego mąkę, utarte żółtka, cukier, startą skórkę z pomarańczy i wyrabiam ciasto.
(Z pozostałych białek można przygotować pyszne bezy..., albo sernik z rosą)
3.Na koniec gdy ciasto jest dokładnie wyrobione, wlewam rozpuszczone i schłodzone masło
4.Przekładam gotowe ciasto do foremki w kształcie babki, którą wcześniej posmarowałam masłem i obsypałam mąką pszenną, po czym odstawiam foremkę z babką do wyrośnięcia na około godzinę czasu.
5.Następnie wstawiam ją do gorącego piekarnika i piekę ją około godziny czasu w
temperaturze 180 st C.
6.Ostudzoną babkę oblewam polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu,i obsypuje wiórkami kokosowymi i kolorowa posypką.
Komentarze