Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Tradycyjny przepis na świąteczny smakołyk.

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mąka pszenna: 500 gramów
    - drożdże: 50 gramów
    - mleko: 300 mililitrów
    - żółtka: 6 sztuk
    - cukier: 10 dekagramów
    - masło: 100 gramów
    - starta skórka z pomarańczy: 1 sztuka
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
    - wiórki kokosowe: 50 gramów
    - kolorowa posypka: 30 gramów

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W małym naczyniu roztarłam drożdże z łyżką cukru, wlałam ciepłe mleko, wsypałam 100 g mąki, powoli wymieszałam, przykryłam ściereczką kuchenną i odstawiłam rozczyn do wyrośnięcia.
  • 2. Następnie ucieram żółtka z resztą cukru, gdy rozczyn jest gotowy, dodaje
    do niego mąkę, utarte żółtka, cukier, startą skórkę z pomarańczy i wyrabiam ciasto.

    (Z pozostałych białek można przygotować pyszne bezy..., albo sernik z rosą)
  • 3. Na koniec gdy ciasto jest dokładnie wyrobione, wlewam rozpuszczone i schłodzone masło
  • 4. Przekładam gotowe ciasto do foremki w kształcie babki, którą wcześniej posmarowałam masłem i obsypałam mąką pszenną, po czym odstawiam foremkę z babką do wyrośnięcia na około godzinę czasu.

  • 5. Następnie wstawiam ją do gorącego piekarnika i piekę ją około godziny czasu w
    temperaturze 180 st C.

  • 6. Ostudzoną babkę oblewam polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu na opakowaniu,i obsypuje wiórkami kokosowymi i kolorowa posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy