Babka z ajerkoniakiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć Babki wielkanocnej ta z nutką ajerkoniaku jest idealna.

  • 60 min

Składniki:


  • 5 jajek
    200 g cukru brązowego
    250 g mąki
    1 szklanka ajerkoniaku
    250 g masła
    esencja waniliowa
    cukier waniliowy
    2 łyżki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    oraz:

    lukier żółty
    kurki i trawka
    złote perełki

Babka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.

    Masło utrzeć razem z cukrem, cukrem waniliowym i solą do gładkiej i puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Wlać niewielką strużką ajerkoniak oraz esencję, ciągle miksując. Do masy dosypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, zmiksować.

    Przelać do formy na babkę (u mnie forma silikonowa kwiatek), można użyć też normalnej formy na babkę bądź keksówkę.

    Piec w dużej blaszce na babkę ok. 60 minut. W silikonowej formie kwiatek piekłam 43 minuty.



    Ostudzoną babkę wyciągnąć z formy i przyozdobić według uznania. Ja użyłam ozdób, które znajdziecie w wielu dyskontach przed Wielkanocą :))

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy