Babka z ajerkoniakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzać piekarnik do 180 stopni C.
Masło utrzeć razem z cukrem, cukrem waniliowym i solą do gładkiej i puszystej masy. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Wlać niewielką strużką ajerkoniak oraz esencję, ciągle miksując. Do masy dosypać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, zmiksować.
Przelać do formy na babkę (u mnie forma silikonowa kwiatek), można użyć też normalnej formy na babkę bądź keksówkę.
Piec w dużej blaszce na babkę ok. 60 minut. W silikonowej formie kwiatek piekłam 43 minuty.
Ostudzoną babkę wyciągnąć z formy i przyozdobić według uznania. Ja użyłam ozdób, które znajdziecie w wielu dyskontach przed Wielkanocą :))
Komentarze