Babka z białym burakiem ćwikłowym

0 (0 ocen)

Nietypowa ale smaczna babka. Dlaczego nietypowa ? Bo jest w niej biały burak ćwikłowy śnieżna kula. Ten burak jest bardziej słodki od czerwonego.

Składniki:

  • Ciasto :
    4 jajka ( M )
    1 biały burak ćwikłowy ( 200 g waga po obraniu )
    3 łyżki cukru waniliowego
    1/3 szk drobnego cukru
    250 g mąki pszennej typ 500
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Lukier :
    2 łyżki słodkiej 18% śmietany
    4 łyżki cukru pudru
    odrobinka żółtego barwnika spożywczego

Babka z białym burakiem ćwikłowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o bardzo drobnych oczkach do miseczki.
    Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej i wsypać oba cukry.'
    Miksować mikserem aż cukier się rozpuści.
    Następnie przesiać mąki z proszkiem do pieczenia do miski z jajkami i wymieszać.
    Na koniec dodać starte buraki, wymieszać i przełożyć masę do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
    Babkę piec do suchego patyczka około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
    Upieczoną babkę wystudzić i polać przygotowanym lukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy