Babka z czekoladą

0 (0 ocen)

Babka z filiżanką mocnej kawy smakuje wyśmienicie.

Składniki:

  • 4 jajka
    szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    kostka margaryny
    2 łyżki kakao
    łyżeczka proszku do pieczenia

    Polewa:
    1/4 kostki masła
    6 łyżek cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    wiórki kokosowe

Babka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku roztapiamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do ciasta wlewamy przestudzoną margarynę i wszystko dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Część ciasta odlewamy i dodajemy kakao.
  • 2. Formę na babkę smarujemy margaryną i posypujemy bułą tartą. Wlewamy trochę jasnego ciasta , następnie wlewamy na przemian ciasto ciemne i jasne. Babkę pieczemy godzinę w temperaturze 170C. Po ostudzeniu ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Podobne przepisy