Babka z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku roztapiamy margarynę i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek z białek ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Do ciasta wlewamy przestudzoną margarynę i wszystko dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Część ciasta odlewamy i dodajemy kakao.
2.Formę na babkę smarujemy margaryną i posypujemy bułą tartą. Wlewamy trochę jasnego ciasta , następnie wlewamy na przemian ciasto ciemne i jasne. Babkę pieczemy godzinę w temperaturze 170C. Po ostudzeniu ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy. Margarynę roztapiamy dodajemy cukier i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na samym końcu wlewamy mleko. Ciepłą polewą polewamy ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Komentarze