Babka z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Przyszedł czas na czereśnie. Na początek zrobiłam kompot i babkę. Tak, zwykła babkę i dodałam do niej czereśnie. Pychota. Prosto, szybko i smacznie. Spróbujcie koniecznie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka margaryny (250 g)
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    1/2 łyżeczki pasty waniliowej
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    czereśnie

Babka z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka z czereśniami 1. Czereśnie umyć i wydrylować. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Dodać jajka i pastę waniliową. Dalej ucierać. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta. Do drugiej części ciasta wsypać kakao. Zmiksować i wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzch poukładać czereśnie. Lekko docisnąć.
  • Babka z czereśniami 2. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 55-60 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy