Hmmmm, w sumie ciężko napisać jaka to babka, bo może być z......cukinią,...orzechami,...kakao,...lukrem cytrynowym.Jedno jest pewne - pycha, pycha, pycha...A do tego samo zdrowie
30 min
Składniki:
mąka pełnoziarnista pszenna, 1.5 szklanki
palma z murzynkiem, 150g
orzechy włoskie, 100g
cukinia, 250g
kakao, 4 czubate łyżki
cukier brązowy nierafinowany,3/4 szklanki
woda, 1/2 szklanki
3 jajka
proszek do pieczenia, łyżeczka
Opcjonalnie: polewa - wymieszać ze sobą 10 łyżeczek cukru pudru i 5 łyżeczek soku z cytryny
Babka z dużą ilością...smaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać cukier, kakao i wodę. Mieszać na wolnym ogniu, aż powstanie gładki płyn. Ostudzić. Dodać żółtka jajek. Wymieszać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia Wszytko zmiksować na jednolitą masę.
Białka ubić na sztywno, dodawać partiami do ciasta. Delikatnie mieszać. Na końcu dodać starkowaną na dużych oczkach cukinię oraz posiekane orzechy włoskie.
Ciasto przelać do formy i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180-200st.C ok. godziny.
Przestudzić, wyjąć z formy. Polać lukrem Udekorować połówkami orzechów.
Komentarze