Babka z jagodami i czekoladą

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Suche:
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 łyżka cukru waniliowego

    Mokre:
    1 szklanki mleka
    4 łyżki oleju
    1 jajko

    Pozostałe:
    1 szklanka jagód ( u mnie z kompotu)
    1 łyżka mąki pszennej
    2 paski gorzkiej czekolady

Babka z jagodami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej - mokre, zmiksować. Jagody odsączyć na sicie, obtoczyć w mące i dodać do ciasta (mrożonych nie odmrażamy). Wymieszać. Gorzką czekoladę grubo posiekać nożem i również dodać do ciasta. Formę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką lub bułka tartą. Przelać do niej ciasto. Piec przez ok. 45 minut w 180*C. Kiedy ciasto wystygnie wyjąć z formy, polać lukrem i udekorować jagodami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy