Babka z kakao

0 (0 ocen)

  • 20 min

Zawsze, kiedy najdzie mnie ochota na coś słodkiego i szybkiego - sięgam po stare, proste i sprawdzone przepisy, na które nie trzeba długo czekać.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 margaryna
    4 jaja
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    3 łyżki śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    zapach rumowy (kilka kropli)
    1łyżka kakao

Babka z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
  • 2. Ubijamy pianę z białek, pod koniec dodajemy cukier (piana musi być sztywna).
  • 3. W misce ubijamy żółtka, dodajemy stopioną margarynę, śmietanę oraz zapach.
  • 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki i miksujemy (ciasto jest gęste).
  • 5. Na koniec dokładamy pianę i staramy się wymieszać wszystko mikserem jak najkrócej, aby ciasto nie straciło na pulchności.
  • 6. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek ciasta i dodajemy kakao.
  • 7. Ciasto wlewamy do formy na babki lub keksówki i rozprowadzamy po środku masę kakaową.
  • 8. Pieczemy do 60 minut w temp. 180 stopni C.

Porady

Po dodaniu piany najlepiej mieszać ciasto silikonową łopatką, wtedy ciasto fajnie się napowietrza, możemy to zrobić również mikserem, ale jak najkrócej.

Komentarze

Podobne przepisy