Babka z kisieli w polewie śmietankowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Ta pyszna babka to moje ulubione ciasto. Taki słodki deser stanie się numerem jeden każdego łasucha.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:


  • Składniki na babkę:
    kostka margaryny "Kasia"
    3/4 szklanka cukru
    4 jajka
    1 szklanka mąki
    1 szklanka kisieli truskawkowych, bez cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki na polewę:
    2 tabliczki białej czekolady
    2 łyżeczki masła
    2 łyżki cukry pudry
    4 łyżki mleka

Babka z kisieli w polewie śmietankowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy jajka z cukrem, aż powstanie jednolita, biała masa.
    W garnuszku roztapiamy margarynę.
  • 2. Do jajek z cukrem dodajemy mąkę z proszkiem, chwilkę ucieramy.
    Dodajemy roztopioną margarynę.
    Następnie wsypujemy kisiel.
  • 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wkładamy babkę i pieczemy ok 40 min.
  • 4. Wszystkie składki na polewę połącz w garnuszku i podgrzej, aż powstanie jednolita masa.
    Polej babkę, gdy przestygnie.

Porady

Podane proporcje to idealna kompozycja na małą blaszkę do babki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy