BABKA Z KIWI

0 (0 ocen)

pyszne lekkie orzeźwiające ciasto, w sam raz na nadchodzącą wiosnę

Składniki:

  • 1/4 kostki margaryny
    2 jajka
    0,5 szkl. jogurtu naturalnego (greckiego)
    1 szkl. mąki
    0,5 szkl. cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka otarta z 1 cytryny + sok z 1 cytryny
    2 kiwi
    bułka tarta i margaryna do wysmarowania formy
    cukier puder do posypania

Babka z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Suche składniki łączymy w jednej misce. W drugiej jajka wraz z jogurtem mieszamy trzepaczką, dodajemy suche składniki a następnie margarynę i sok z cytryny. Połowę ciasta przekładamy do przygotowanych wcześniej foremek (2 foremki o średnicy 10 cm - nasmarowane margaryną i wysypane bułką tartą). Obieramy kiwi, kroimy w większe plasterki, układamy na cieście. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy