400 g rabarbaru
250 g masła
150 g cukru
1 cukier wanilinowy
skórka z cytryny
szczypta soli
5 jajek
375 g mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
cukier puder
sok z 1 cytryny
Babka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałki.
2.Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Wbijamy kolejno jajka ciągle ucierając. Następnie ścieramy odrobinę skórki cytrynowej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy rabarbar.
3.Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę z kominem. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
4.Sok cytrynowy mieszamy z cukrem pudrem i ucieramy lukier. Polewamy babkę.
Komentarze