Babka z rabarbarem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczna i soczysta

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
    250 g masła
    150 g cukru
    1 cukier wanilinowy
    skórka z cytryny
    szczypta soli
    5 jajek
    375 g mąki
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    polewa:
    cukier puder
    sok z 1 cytryny

Babka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na 2 cm kawałki.
  • 2. Masło ucieramy z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Wbijamy kolejno jajka ciągle ucierając. Następnie ścieramy odrobinę skórki cytrynowej i wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy rabarbar.
  • 3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki na babkę z kominem. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
  • 4. Sok cytrynowy mieszamy z cukrem pudrem i ucieramy lukier. Polewamy babkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy