Około 1 kg surowych ziemniaków
2-3 cebule
2-3 jajka (im więcej tym lepiej)
pasztetowa lub przyprawione mielone mięso
kawałek boczku
sól, pieprz
tłuszcz i bułka tarta do formy
sos pieczarkowy
Babka ziemnaczana z pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
Cebulę oczyścić, obrać, również zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków.
Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Boczek pokroić w cienkie plasterki.
Formę wysmarować tłuszczem,posypać bułką tartą.
Wkładać warstwami masę ziemniaczaną, kawałki pasztetowej lub mielonego mięsa,
ponownie ziemniaki.
Na wierzchu ułożyć kawałki margaryny oraz paski boczku.
Piec w keksówce w rozgrzanym piekarniku w 200 stopni (później 180 stopni) około 80 minut.
Babkę kroić w plastry, potem polać sosem pieczarkowym.
Komentarze