BABKA ZIEMNACZANA Z PASZTETEM

0 (0 ocen)

OTO PRZYKŁAD MOJEJ PYSZNEJ TWÓRCZOŚCI

Składniki:

  • Około 1 kg surowych ziemniaków
    2-3 cebule
    2-3 jajka (im więcej tym lepiej)
    pasztetowa lub przyprawione mielone mięso
    kawałek boczku
    sól, pieprz
    tłuszcz i bułka tarta do formy
    sos pieczarkowy

Babka ziemnaczana z pasztetem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
    Cebulę oczyścić, obrać, również zetrzeć na tarce, dodać do ziemniaków.
    Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    Boczek pokroić w cienkie plasterki.
    Formę wysmarować tłuszczem,posypać bułką tartą.
    Wkładać warstwami masę ziemniaczaną, kawałki pasztetowej lub mielonego mięsa,
    ponownie ziemniaki.
    Na wierzchu ułożyć kawałki margaryny oraz paski boczku.
    Piec w keksówce w rozgrzanym piekarniku w 200 stopni (później 180 stopni) około 80 minut.
    Babkę kroić w plastry, potem polać sosem pieczarkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy