Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Babka ziemniaczana - "chodziła" za mną baaardzo długo. Aż w końcu się w zebrałam i takową popełniłam... a teraz się nie mogę nadziwić, że tak proste i smaczne danie tak długo czekało na przygotowanie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    3 jajka
    2 cebule
    2-3 łyżki mąki
    1szt kiełbasy (u mnie "Złota")
    Czosnek - 2 ząbki
    Sól
    Pieprz
    Majeranek
    Forma - keksówka

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę pokroiłam w kostkę i na odrobinie tłuszczu podmażyłam na rumiano. W trakcie smażenia dodałam cebulę, smazyłam do zrumieniania.
    Ziemniaki starłam na oczkach do tarcia ziemniaków. Po starciu odcedziłam na sicie.
    Ziemniaki z kiełbasą i cebulą wymieszałam wraz z przyprawami, czosnkiem, jajkami. Dodałam też wytrąconą z odcedzania ziemniaków kartoflankę. Do uzyskania konsystencji dodałam mąkę pszenną.
    Gotową masę włożyłam do keksówki wysmarowaną tłuszczem, posypana bułką tartą.
    Piekłam w 180 stopniach ok 1,5 - 2 godzin.
    Podałam z gulaszem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy