Babka ziemniaczana - "chodziła" za mną baaardzo długo. Aż w końcu się w zebrałam i takową popełniłam... a teraz się nie mogę nadziwić, że tak proste i smaczne danie tak długo czekało na przygotowanie.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
3 jajka
2 cebule
2-3 łyżki mąki
1szt kiełbasy (u mnie "Złota")
Czosnek - 2 ząbki
Sól
Pieprz
Majeranek
Forma - keksówka
Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiełbasę pokroiłam w kostkę i na odrobinie tłuszczu podmażyłam na rumiano. W trakcie smażenia dodałam cebulę, smazyłam do zrumieniania.
Ziemniaki starłam na oczkach do tarcia ziemniaków. Po starciu odcedziłam na sicie.
Ziemniaki z kiełbasą i cebulą wymieszałam wraz z przyprawami, czosnkiem, jajkami. Dodałam też wytrąconą z odcedzania ziemniaków kartoflankę. Do uzyskania konsystencji dodałam mąkę pszenną.
Gotową masę włożyłam do keksówki wysmarowaną tłuszczem, posypana bułką tartą.
Piekłam w 180 stopniach ok 1,5 - 2 godzin.
Podałam z gulaszem.
Komentarze