Babka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Babka z utartych ziemniaczków z dodatkiem wędlinki i upieczonego mięska.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1Kg ziemniaków, 20dkg mięsa pieczonego obojętnie jakie czy filet z kurczaka ,czy wieprzowina , czy schab itp.10 dkg parówek ,1 cebula, 1 szkl mąki, 2 łyżki oleju, 1 jajko . Sól, pieprz, tłuszczi tarta bułka do posmarowaia i wysypania foremki ( keksówki) lub żaroodpornego naczynia.

Babka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieram i kroję na kostkę i wkładam na podgrzany olej aby się zeszkliła .Upieczone mięso kroję w nieduże kawałki, parówki obieram ze skórki i kroję w plasterki, dodaję do cebuli i smażę 5 - 8 min.Przyprawiam solą i pieprzem stale mieszając.Ziemniaki obrać ,wypłukać i zetrzeć na drobnej tarce, dodać mąkę, jajko i przesmażoną cebulę z wędliną.Keksówkę wysmarowac tłuszczem i wysypać tartą bułką.Wlać ciasto i zapiekac 40 - 50 min w temp.do 200 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy