Babka ziemniaczana na żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka podzielić(po dwa lub jednym żeberku)natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić na pół godziny. Ziemniaki obrać i zetrzeć na drobnej tarce tak jak na placki ziemniaczane. Jajka dodać do masy ziemniaczanej doprawić majerankiem, sola i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć żeberka na złoty kolor, następnie dorzucić posiekaną w kostkę cebulę, wszystko razem podsmażyć. Duże naczynie żaroodoprne wysmarować olejem, przełożyć mięso z cebulą i zalać masa ziemniaczaną. Przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180st. na około 1,5 godziny. Podawać ze śmietaną.
Komentarze