Jeśli lubicie irlandzki likier Baileys to ten przepis jest specjalnie dla Was. U mnie ta wersja likieru przygotowywana jest zawsze na chłodne zimowe wieczory:)
25 min
Składniki:
Puszka mleka skondensowanego słodzonego
250 ml śmietany kremówki
250 ml whisky ( najlepiej irlandzkiej )
50 ml espresso
¼ laski wanli
1 łyżka kakao
1 żółtko
Baileys - domowa wersja irlandzkiego likieru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy mleko skondensowane i śmietankę , dodajemy kakao i ziarenka z ¼ laski wanilii – całość mieszamy. Dolewamy do garnka whisky i wbijamy żółtko – mieszamy wszystko rózgą i wstawiamy garnek na kuchenkę. Zawartość garnka gotujemy na wolnym ogniu 4 minuty – cały czas mieszając i pilnując aby zawartość się nie zagotowała. Gotowy likier studzimy i przelewamy do butelek, trzymamy w lodówce.
Komentarze