Baileys - domowa wersja irlandzkiego likieru

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jeśli lubicie irlandzki likier Baileys to ten przepis jest specjalnie dla Was. U mnie ta wersja likieru przygotowywana jest zawsze na chłodne zimowe wieczory:)

  • 25 min

Składniki:

  • Puszka mleka skondensowanego słodzonego
    250 ml śmietany kremówki
    250 ml whisky ( najlepiej irlandzkiej )
    50 ml espresso
    ¼ laski wanli
    1 łyżka kakao
    1 żółtko

Baileys - domowa wersja irlandzkiego likieru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy mleko skondensowane i śmietankę , dodajemy kakao i ziarenka z ¼ laski wanilii – całość mieszamy. Dolewamy do garnka whisky i wbijamy żółtko – mieszamy wszystko rózgą i wstawiamy garnek na kuchenkę. Zawartość garnka gotujemy na wolnym ogniu 4 minuty – cały czas mieszając i pilnując aby zawartość się nie zagotowała. Gotowy likier studzimy i przelewamy do butelek, trzymamy w lodówce.

Komentarze

Podobne przepisy