BAJADERKA

0 (0 ocen)

  • 40 min

Tanie i łatwe w przygotowaniu i pyszne ciasto.

  • 40 min

Składniki:

  • 50dag.mąki 25dag.masła lub margaryny 20dag.cukru pudru 2 jajka szklanka mleka łyżka kakao łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek marmolady kieliszek rumu bakalie Na lukier: szklanka cukru pudru sok z cytryny czerwony barwnik spożywczy 10dag.płatków migdałowych

Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę ,dodać masło i razem wszystko posiekać.Dodać cukier puder,wbić jajka i wyrobić ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,każdą z nich rozwałkować na placki i upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Piec 25 minut. Jeden jeszcze ciepły placek pokruszyć do miski.Do pokruszonego ciasta dodać kakao,rozdrobnione bakalie,rum,mleko i wszystko razem utrzeć na masę.Drugi placek posmarować marmoladą i wyłożyć przygotowaną masę.Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i dodać barwnik.Przygotowanym lukrem polać ciasto i posypać uprażonymi migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy