bajaderka

0 (0 ocen)

  • 30 min

pyszne ciasto z kategorii nic sie nie może zmarnować

  • 30 min

Składniki:

  • spód:opakowanie herbatników kakaowych lub wg uznania
    kostka masła mozna również upiec cienki biszkopt
    kawałki różnych ciast (u mnie było ok 2kg)
    500ml śmietany 30 %
    galaretka rozpuszczona w 1 szkl wody
    wiśne z kompotu lub inne owoce
    dowolny dżem lub krem








Bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuszczamy masło, herbatniki kruszymy bardzo drobno dodajemy przestudzone masło , dokładnie mieszamy wykładamy do tortownicy dokładnie ugniatamy i pieczemy ok 15-20min/ 180stopni,studzimy.rozpuszczamy galaretkę w 1 szkl wody zostawiamy do ostudzenia i lekkiego stężenia.Ciasto kruszymy na mniejsze kawałki ok 2-4cm nie za drobno, ubijamy śmietanę dodajemy przestudzona tężejącą galaretke Spód smarujemy dżemem lub kremem (można też po prostu użyć ubitej śmietany)
    wykładamy część pokruszonego ciasta- nie układamy równo,wykładamy śmietane,owoce i tak na przemian do wykorzystania składników.wiech dociskamy lekko i wyrównujemy cienko smarujemy śmietaną i polewamy czekoladą. schładzamy.

Porady

Bajaderkę najlepiej jest robić po świętach lub imprezach po którym zostaja nam kawałki cista. wielkośc blachy uzależniamy od ilośći pokruszonych ciast

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy