Bajaderki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Są świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek ciast (np. po świętach) lub niezbyt udanego wypieku.

  • 30 min

Składniki:

  • resztki różnych ciast (biszkoptowe, ucierane, babki, itp.)
    kakao, jeśli ciasta nie są kakaowe
    powidła śliwkowe, dżem morelowy lub krem czekoladowy (typu "nutella")
    bakalie (pokruszone orzechy, wiórki kokosowe, migdały w słupkach, suszone owoce - wedle uznania i zasobności szafki:))
    2-3 łyżki rumu lub wódki wymieszanej z aromatem rumowym
    polewa czekoladowa
    kolorowa posypka lub wiórki kokosowe do dekoracji

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Resztki ciast skruszyć do miski. Dodać tyle kakao, by uzyskać ciemny kolor, zagnieść palcami. Dodać bakalie. a następnie tyle powideł lub kremu czekoladowego, by masa zaczęła się kleić (kilka łyżek) i można z niej będzie formować kulki wielkości małej mandarynki. Na końcu dodać rum lub wódkę z aromatem. Uformować kule, polać polewą czekoladową i udekorować posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_2-2016

Komentarze

Podobne przepisy