Bajaderki

0 (0 ocen)

A jakby Wam ciasto nie wyszło... To zawsze można zrobić bajaderki. U mnie pojawiają się okazjonalnie przy okazji mniej udanych wypieków lub gdy znajdę w gdzieś w czeluściach szafek jakąś pogniecioną paczkę herbatników.

Składniki:


  • 350 g okruszków z ciasta (pokruszonych drobno ciastek bez nadzienia, czasami dodaję także drobno pokruszone paluszki, krakersy, ale nie powinny one stanowić większości okruszków),
    150 ml mocnej kawy,
    2 łyżki dżemu (najlepiej sprawdzają się te bardziej kwaśne typu dżem z czarnej porzeczki albo powidła),
    1 łyżka kakao,
    50 g stopionego masła
    opcjonalnie: 1 łyżeczka likieru pomarańczowy lub rumu

    Do obtoczenia:

    kakao, wiórki kokosowe, posiekane orzechy itp.

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kulki, które możemy obtaczać w kakao, wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach, albo zanurzyć w czekoladzie, schładzamy :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy