A jakby Wam ciasto nie wyszło... To zawsze można zrobić bajaderki. U mnie pojawiają się okazjonalnie przy okazji mniej udanych wypieków lub gdy znajdę w gdzieś w czeluściach szafek jakąś pogniecioną paczkę herbatników.
Składniki:
350 g okruszków z ciasta (pokruszonych drobno ciastek bez nadzienia, czasami dodaję także drobno pokruszone paluszki, krakersy, ale nie powinny one stanowić większości okruszków),
150 ml mocnej kawy,
2 łyżki dżemu (najlepiej sprawdzają się te bardziej kwaśne typu dżem z czarnej porzeczki albo powidła),
1 łyżka kakao,
50 g stopionego masła
opcjonalnie: 1 łyżeczka likieru pomarańczowy lub rumu
1.Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kulki, które możemy obtaczać w kakao, wiórkach kokosowych, posiekanych orzechach, albo zanurzyć w czekoladzie, schładzamy :)
Komentarze