BAJADERKI

0 (0 ocen)

  • 60 min

Czyli pyszny pomysł na wykorzystanie zakalca:-)

  • 60 min

Składniki:

  • - 700g pokruszonego zakalca lub resztek ciastek
    - pół szkl. mleka
    - pół kostki masłą
    - 2 łyżki kakao
    - 3-4 łyżki nutelli
    - pól szkl. bakalii, ja dodałam migdały i orzechy włoskie
    - ok. pół szkl. pokruszonych herbatników


    ponadto
    - pól mlecznej czekolady
    - łyżka masła
    - 4 łyżki mleka
    - wiórki kokosowe lub zmielone herbatniki do obtoczenia

Bajaderki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko z masłem i kakao zagotować i ostudzić. Pokruszony zakalec, herbatniki i nutellę włożyć do miski i zalać polewą kakaową. Wyrobić na gładką masę. Dodać drobno posiekane bakalie.

    Czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem.

    Z masy formować kulki, zanurzyć w rozpuszczonej czekoladzie i obtoczyć w wiórkach lub zmielonych herbatnikach.

    Gotowe bajaderki włożyć do lodówki na godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy