Bajaderki z piernikową nutką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec ciasta, polecam takie oto trufelki, proste, szybkie i tanie w przygotowaniu. Pysznie pachną piernikiem i kardamonem. Polecam.

  • 15 min

Składniki:

  • 20 dag herbatników
    12,5 dag masła 82%
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1 łyżka przyprawy do piernika
    na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
    5 dag mlecznej czekolady
    dowolna posypka

Bajaderki z piernikową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki mielimy lub bardzo drobno kruszymy. Można włożyć je do woreczka i na stolnicy wałkować wałkiem do ciasta.
  • 2. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kardamon, przyprawę do piernika i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy pokruszone herbatniki i ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
  • 3. Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, powinno nam wyjść około 16 sztuk.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią bajaderki i posypujemy ulubioną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego.

Komentarze

Podobne przepisy