Czasami mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec ciasta, polecam takie oto trufelki, proste, szybkie i tanie w przygotowaniu. Pysznie pachną piernikiem i kardamonem. Polecam.
15 min
Składniki:
20 dag herbatników
12,5 dag masła 82%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka przyprawy do piernika
na czubek łyżeczki mielonego kardamonu
5 dag mlecznej czekolady
dowolna posypka
Bajaderki z piernikową nutką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki mielimy lub bardzo drobno kruszymy. Można włożyć je do woreczka i na stolnicy wałkować wałkiem do ciasta.
2.Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder, kardamon, przyprawę do piernika i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy pokruszone herbatniki i ucieramy do dokładnego połączenia się składników.
3.Z tak przygotowanej masy formujemy niewielkie kulki, powinno nam wyjść około 16 sztuk.
4.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią bajaderki i posypujemy ulubioną posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady. Po tym czasie są gotowe do podania. Smacznego.
Komentarze