Bajaderki z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

Odrobinkę zdrowsza wersja bajaderek przygotowana z resztek tortowego biszkoptu, płatków owsianych i ziaren.

Składniki:

  • Na ok 20 sztuk:

    200g jasnego biszkoptu
    100g płatków owsianych
    100g wafelków czekoladowych Lusette
    3 łyżki drobnych rodzynek
    50g płatków migdałów
    30g orzeszków sojowych
    ok 120ml mleka
    2 łyżeczki miękkiego masła
    mały kieliszek likieru np. toffi

    Dodatkowo:
    ziarna sezamu
    młody, zielony jęczmień

Bajaderki z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt i wafelki drobno kruszymy. Dodajemy drobniej zmiksowane płatki owsiane, rodzynki, migdały i orzeszki sojowe. Mieszamy składniki suche, po czym dodajemy odmierzoną ilość alkoholu, masła i stopniowo mleka- w trakcie wyrabiania lepiej dolać jeśli masa jest zbyt sucha i nie klei się, choć nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać więcej ziaren lub biszkoptów jeśli stanie się zbyt rzadka. Nabieramy łyżką porcję masy i formujemy w dłoniach kulki. Obtaczamy je w ziarnach sezamu lub młodym, zielonym jęczmieniu. Schładzamy najlepiej kilka godzin przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy