Czasem zdarza się tak, że upieczemy za wiele słodkości, a potem nie wiemy co zrobić z kilkudniowym ciastem, na które już nikt nie ma ochoty wtedy warto zrobić bajaderkowe słodkości:)
30 min
Składniki:
kilkudniowe ciasto - ilość dowolna
1-2 łyż. dżemu - w takiej ilości, aby masa była spójna i nie rozkruszała się
bakalie (rodzynki, śliwki suszone, morele suszone, orzechy)
polewa czekoladowa
posypka cukrowa do ozdoby
Bajaderkowe jajeczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto rozkruszam do miski. Bakalie zalewam gorącą wodą i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie kroję bakalie w mniejsze kawałki. Orzechy drobno siekam lub mielę.
2.Bakalie i orzechy dodaję do ciasta wraz z dżemem w ilości takiej aby masa była zwarta, ale nie sypka ani nie za rzadka.
3.Z masy lepię kuleczki, z których formuję jajeczka. Każde jajko polewam polewą czekoladową, po czym dekoruję cukrowymi posypkami. Wstawiam do lodówki do schłodzenia na 1-2 godziny.
Komentarze