Puszyste ciasto kakaowe z kawałkami czekolady

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne ciasto, które możemy przygotować w krótkim czasie, np. gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    ½ opakowania proszku do pieczenia
    ½ opakowania cukru waniliowego
    ¾ kostki masła
    ⅔ szklanki cukru
    3 jajka
    ⅔ szklanki mleka
    szczypta soli
    2 łyżki kakao
    1 opakowanie gorzkiej czekolady

Puszyste ciasto kakaowe z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. W osobnej misce mieszamy mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Powoli dodajemy do masy, a następnie wlewamy mleko. Dodajemy drobno pokrojoną czekoladę i mieszamy do momentu, w którym uzyskamy jednolitą masę. Ciasto wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Upieczone ciasto możemy udekorować cukrem pudrem.

Porady

Przepis na brytfanne o wymiarach 39 × 13 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy