Bakaliowe babeczki mini

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bakaliowe babeczki smakują i dzieciom i dorosłym. Zamiast lukru można użyć białej czekolady. Idealne do koszyczka:)

  • 60 min

Składniki:

  • Na 15 mini babeczek

    15 dkg masła
    15 dkg cukru pudru
    25 dkg mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    3 żółtka, 2 białka
    3 łyżki mleka
    1/3 tabliczki mlecznej czekolady
    2 łyżki kokosu
    garść rodzynek

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    1 białko
    kilka kropel olejku cytrynowego

    Roztopione kilka kostek mlecznej czekolady

Bakaliowe babeczki mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier puder, cukier waniliowy, mleko, żółtka i margarynę ucieramy na puch.
  • Babeczki 2. Z białek ubijamy pianę, dodajemy przygotowaną wcześniej masę jajeczną, mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną drobno czekoladę, kokos i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Pieczenie 3. Nalewamy do silikonowej foremki do 2/3 wysokości i pieczemy ok 30 min w temperaturze 180 st.
  • Do lukrowania 4. Lukier: Białko ucieramy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami olejku cytrynowego. Polewamy babeczki najpierw lukrem, później roztopioną mleczną czekoladą.

Komentarze

Podobne przepisy