Bakaliowe lizaki

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Chrupiący podwieczorek dla maluchów pachnący orzechami, morelami i żurawiną:)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - margaryna do pieczenia (kostka): 0.5 sztuki
    - mąka tortowa: 1 szklanka
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 0.3 szklanki
    - płatki owsiane: 3 łyżki
    - kakao holenderskie: 2 łyżki
    - suszona żurawina: 2 łyżki
    - suszone morele: 10 sztuk
    - orzechy laskowe siekane: 2 łyżki
    - ekstrakt waniliowy: 0.5 łyżeczki

Bakaliowe lizaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bakaliowe lizaki 1. Margarynę, mąkę, jajko, ekstrakt waniliowy i cukier zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie połowy, do jednej dodajemy kakao, płatki i żurawinę, a do drugiej orzechy i pokrojone drobno morele.
  • Bakaliowe lizaki 2. Obie kulki odkładamy do lodówki na 30 min, następnie rolujemy paseczki, które zwijamy w lizaki, wsuwamy patyczki i pieczemy 15 min w temp. 190 stopni. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy