BAKALIOWE OTRĘBUSIE BY BETTI

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasteczka idealne stworzone na lipcowy piknik na łące.Często siadamy z przyjaciółeczkami na zielonej trawce, chrupiąc zdrowe i pyszne ciasteczka.Są moim wspomnieniem upragnionych wakacji:]

  • 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
    0.5 szklanki otrębów pszennych
    0.5 szklanki otrębów żytnich
    3/4 szklanki mąki żytniej razowej
    0.5 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0.3 szklanki cukru pudru
    bakalie: np, migdały, orzechy, rodzynki, suszone śliwki kalifornijskie, słonecznik, ja osobiście sypie po prostu wszystko co mam w domu, uwielbiam z dużą ilością żurawiny itp.

Bakaliowe otrębusie by betti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy ze sobą suche składniki (płatki, otręby, proszek do pieczenia i cukier) w dużej misce. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mleko.
    Do miski z suchymi składnikami dodajemy płynne składniki oraz bakalie i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka- dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęsta- odrobinę mleka. Lepiej żeby była rzadsza wtedy ładniej rośnie, ale to jest na wyczucie, metodą prób i błędów.

    Blachę do pieczenia smarujemy cienko tłuszczem lub wykladamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta odmierzamy łyżeczką i spłaszczamy, formując malutkie placuszki. Kładziemy na blasze i pieczemy w 180°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika: od 20 do 40 minut.

Porady

Wersja jeszcze słodsza: Z polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy