Ciasteczka idealne stworzone na lipcowy piknik na łące.Często siadamy z przyjaciółeczkami na zielonej trawce, chrupiąc zdrowe i pyszne ciasteczka.Są moim wspomnieniem upragnionych wakacji:]
30 min
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
0.5 szklanki otrębów pszennych
0.5 szklanki otrębów żytnich
3/4 szklanki mąki żytniej razowej
0.5 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.3 szklanki cukru pudru
bakalie: np, migdały, orzechy, rodzynki, suszone śliwki kalifornijskie, słonecznik, ja osobiście sypie po prostu wszystko co mam w domu, uwielbiam z dużą ilością żurawiny itp.
Bakaliowe otrębusie by betti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy ze sobą suche składniki (płatki, otręby, proszek do pieczenia i cukier) w dużej misce. W osobnym naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mleko.
Do miski z suchymi składnikami dodajemy płynne składniki oraz bakalie i dokładnie mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka- dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęsta- odrobinę mleka. Lepiej żeby była rzadsza wtedy ładniej rośnie, ale to jest na wyczucie, metodą prób i błędów.
Blachę do pieczenia smarujemy cienko tłuszczem lub wykladamy papierem do pieczenia. Porcje ciasta odmierzamy łyżeczką i spłaszczamy, formując malutkie placuszki. Kładziemy na blasze i pieczemy w 180°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika: od 20 do 40 minut.
Komentarze