Nie licząc czasu leżakowania ( które z powodzeniem można pominąć) słodkości te przygotowuje się w kwadrans. Szybko a jak pysznie, zapewniam i zapraszam:)
Składniki:
40 g suszonych daktyli
25 g jagód goji
25 g suszonej żurawiny
10 g rodzynek
1 łyżeczka siemienia lnianego- 12 g
3 łyżeczki wiórków kokosowych- 20 g
1 łyżka wody
Do obtoczenia:
Kakao
1 łyżeczka wiórków kokosowych
1 łyżeczka mielonych orzechów
Bakaliowe trufle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki przełożyć wszystkie suszone bakalie. Zalać szklanką wrzątku. Zostawić na około godzinę. Następnie odcedzić i zostawić na sicie około 5 minut.
2. W między czasie zmielić siemię. Dodać wiórki kokosowe, oraz namoczone bakalie. Zblendować. Dodać wodę i ponownie zblendować na gładką masę.
3.Wilgotnymi dłońmi formować trufle wielkości orzecha włoskiego. Gotowe trufle obtoczyć . Odłożyć do lodówki na około 2-3 godziny, im dłużej „leżakują” tym są twardsze a tym samym smaczniejsze.
Smacznego!
Komentarze