Bakaliowy

0 (0 ocen)

Jedno z ciast siostry Anastazji :-)

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    15 dag margaryny
    10 dag cukru pudru
    1 jajko
    cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ok. 1 łyżka kwaśnej śmietany
    20 dag suszonych śliwek
    15-20 dag rodzynek
    10 dag orzechów włoskich krojonych

    Zalewa:
    1 kostka margaryny
    20 dag cukru
    20 dag mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 jajek
    6 łyżek kwaśnej śmietany
    10 dag orzechów włoskich mielonych

    Dodatkowo:
    słoiczek powideł śliwkowych
    sok z 1/2 cytryny

Bakaliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • powidła 1. Ciasto:
    Margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać nożem, dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i lekko wyrobić ręką, dodając śmietanę (ile przyjmie ciasto). Ciasto wyłożyć na formę (25/35 cm.). Na ciasto rozsmarować powidła.
  • śliwki suszone 2. Ułożyć warstwę śliwek suszonych.
  • rodzynki 3. Między śliwki posypać rodzynki.
  • orzechy 4. Na to pokrojone orzechy i sok z cytryny.
  • zalewa 5. Zalewa:
    Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, dodać resztę składników i dalej ucierać. Całość delikatnie wymieszać z pianą z białek. Zalewą zalać ciasto z bakaliami. Piec w tem. 180*C ok. 40-50 min.

Porady

Ciasto można polać polewą i posypać orzechami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy