Ciasto:
30 dag mąki
15 dag margaryny
10 dag cukru pudru
1 jajko
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 1 łyżka kwaśnej śmietany
20 dag suszonych śliwek
15-20 dag rodzynek
10 dag orzechów włoskich krojonych
Zalewa:
1 kostka margaryny
20 dag cukru
20 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
6 łyżek kwaśnej śmietany
10 dag orzechów włoskich mielonych
Dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych
sok z 1/2 cytryny
1.Ciasto:
Margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia posiekać nożem, dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i lekko wyrobić ręką, dodając śmietanę (ile przyjmie ciasto). Ciasto wyłożyć na formę (25/35 cm.). Na ciasto rozsmarować powidła.
2.Ułożyć warstwę śliwek suszonych.
3.Między śliwki posypać rodzynki.
4.Na to pokrojone orzechy i sok z cytryny.
5.Zalewa:
Ubić pianę z białek. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem, dodać resztę składników i dalej ucierać. Całość delikatnie wymieszać z pianą z białek. Zalewą zalać ciasto z bakaliami. Piec w tem. 180*C ok. 40-50 min.
Komentarze