Baklava.

0 (0 ocen)

  • 45 min

Będąc w Turcji żona zakochała się w baklawie .

  • 45 min

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
    1 garść pistacji
    15 dag masła klarowanego
    15 dag orzechów włoskich ( zmielonych)
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    Syrop:
    1 szklanka cukru
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z pomarańczy

Baklava. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Baklava. 1. Do rondelka wlewamy 1/2 szklanki wody , dodajemy cukier , miód oraz sok pomarańczowy . Gotujemy 10 minut co jakiś czas mieszając.Odstawiamy do ostygnięcia .
  • Smacznego. 2. Rozpuszczamy masło . Pędzel maczamy w maśle i smarujemy formę do tarty .W formie układamy płat ciasta ,rogi zawijamy do środka i ponownie smarujemy masłem . Tak samo robimy z kolejnymi płatami . W połowie układania wysypujemy orzechy włoskie wymieszane z cukrem i cynamonem. Ostatnią warstwę ciasta również smarujemy masłem , nacinamy ostrym nożem w romby.
    Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Zaraz po wyjęciu z piekarnika baklave zalewamy przestygniętym syropem i posypujemy posiekanymi pistacjami .

Porady

Baklava najlepiej smakuje na drugi dzień .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy