Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany kroimy wzdłuż na pół.Za pomocą ostrego nożyka drążymy środki.Miąższ drobno kroimy.Bakłażany delikatnie solimy,pieprzymy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na ok.15minut.W między czasie warzywa obieramy,trzemy na tarce o średnich oczkach.Kapustę drobniutko szatkujemy .Cebulę drobno kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,lekko podsmażamy,dodajemy resztę warzyw zalewamy wodą,śmietanką.
Warzywa dusimy do miękkości na małym ogniu,studzimy.Bakłażany wyjmujemy z piekarnika.Warzywa mieszamy z mięsem ,wbijamy jajko,wsypujemy bułkę tartą ,doprawiamy do smaku,dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.Bakłażany faszerujemy. Posypujemy startym serem,wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
W między czasie do rondelka wlewamy śmietankę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,gotujemy na małym ogniu 20minut aż śmietana lekko się zredukuje,dodajemy świeże zioła,masło,doprawiamy do smaku.Bakłażany porcjujemy na talerze polewamy sosem,posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.
Komentarze