Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zapiekany z żółtym serem z sosem czosnkowo-ziołowym.POLECAM.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 6 dużych bakłażanów
    600g. mięsa mielonego wp.
    200g. marchewki
    200g. pietruszki korzeń
    400g. białej kapusty
    100g. selera
    1 średnia cebula
    100g. bułki tartej
    1 jajo kurze
    150ml. śmietanki 18%
    100ml. wody
    100g. masła
    100g. żółtego sera
    sól,pieprz ziołowa
    sos:
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka surowego masła
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki,koperku,bazylii,oregano
    150ml śmietanki 30%
    sól,pieprz ziołowa

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany kroimy wzdłuż na pół.Za pomocą ostrego nożyka drążymy środki.Miąższ drobno kroimy.Bakłażany delikatnie solimy,pieprzymy,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C na ok.15minut.W między czasie warzywa obieramy,trzemy na tarce o średnich oczkach.Kapustę drobniutko szatkujemy .Cebulę drobno kroimy w kosteczkę.
    Na patelni rozgrzewamy masło,wrzucamy cebulę,lekko podsmażamy,dodajemy resztę warzyw zalewamy wodą,śmietanką.
    Warzywa dusimy do miękkości na małym ogniu,studzimy.Bakłażany wyjmujemy z piekarnika.Warzywa mieszamy z mięsem ,wbijamy jajko,wsypujemy bułkę tartą ,doprawiamy do smaku,dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.Bakłażany faszerujemy. Posypujemy startym serem,wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
    W między czasie do rondelka wlewamy śmietankę dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,gotujemy na małym ogniu 20minut aż śmietana lekko się zredukuje,dodajemy świeże zioła,masło,doprawiamy do smaku.Bakłażany porcjujemy na talerze polewamy sosem,posypujemy posiekaną natką pietruszki.SMACZNEGO.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy