Bakłażan faszerowany ryżem i mięsem z indyka

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszne danie obiadowe

  • 60 min

Składniki:

  • Potrzebne składniki:
    1 średni bakłażan
    80 g filetu z indyka
    pół szklanki ugotowanego ryżu
    1 łyżka oliwy
    1/2 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki bazylii
    pieprz
    sól

Bakłażan faszerowany ryżem i mięsem z indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka mielimy. Bakłażana przekrawamy na pół i z każdej połowy wydrążamy środek za pomocą łyżki, zostawiamy rant 0,5 cm. Miąższ bakłażana podsmażamy na oliwie. Mielony filet z kurczaka doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy do miąższu bakłażana, razem podsmażamy na oliwie. W misce mieszamy indyka i ryż. Farsz doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Powstałym farszem wypełniamy połówki bakłażana. Na wierzchu każdą połówkę bakłażana z farszem posypujemy ziołami . Tak przygotowanego bakłażana zapiekamy 35 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni.

Porady

Danie podajemy z surówką lub sosem czosnkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy