275 g ciasta francuskiego
1 bakłażan średniej wielkości
250 g mozzarelli
280 g suszonych pomidorów w oliwie
Świeża bazylia
5 łyżek oliwy z oliwek
Sól morska do smaku
1 łyżeczka papryki chilli w płatkach
Bakłażan w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana umyć ,pokroić w plastry o grubości 1,5 cm ,posolić i pozostawić na 30 min na durszlaku. Odsączyć układając na ręcznik papierowy . Posmarować z obu stron oliwą z oliwek i grillować. Ciasto francuskie podzielić na 12 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta położyć plasterek bakłażana ,pomidora i mozzarelli. Wierzch posypać płatkami papryki chilli. Piec w temp 180-200 stopni przez 15 min ,aż ciasto będzie rumiane. Dekorować świeżą bazylią.
Komentarze