Bakłażany AGI

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonała alternatywa dla monotonnej kuchni.Ciekawy smak, różnorodność składników,nowe kulinarne doznania.Bakłażany odkryłam rok temu i zakochałam się w nich na zabój !

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na dwie porcje: 1 średni bakłażan, 1 woreczek kaszy gryczanej, 2 marchewki, 300g mięsa mielonego(dowolny rodzaj), 1 czerwona cebula, 2 plasterki żółtego sera, 2 małe pomidory, sól, pieprz do smaku

Bakłażany agi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana przekroić na pół, wydrążyć łyżką jego środek.
    Kaszę ugotować.
    Mięso mielone podsmażyć.
  • 2. Wnętrze bakłażana, czerwoną cebulkę i pomidory pokroić w malutką kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić na patelni.
  • 3. Warzywa i mięso zmieszać z kaszą, doprawić solą i pieprzem.
    Nafaszerować bakłażany i wstawić do piekarnika na 20 minut temp.180stopni ( piec na blasze posmarowanej oliwą lub w naczyniu żaroodpornym).
  • 4. Po wyjęciu z piekarnika dodać ser.

Porady

Jeżeli jesteśmy aktualnie na diecie, wybierzmy do bakłażana mięso z indyka lub zastąpmy je rybą i odejmijmy ser.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy