Bakłażany faszerowane czosnkiem, serem żółtym i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 15 min

Nietypowe danie obiadowe, które zadowoli także jaroszy!

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:
    2 bakłażany
    2 główki czosnku
    3 pomidory
    200 g ostrego sera żółtego
    kilka listków bazylii
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek
    sok z 1 cytryny

Bakłażany faszerowane czosnkiem, serem żółtym i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany myjemy pod bieżącą woda i przekrawamy wzdłuż. Wydrążamy miękki miąższ wykrawaczem do melona lub łyżeczką. Skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał. Smarujemy go następnie oliwą z oliwek i układamy w naczyniu do zapiekania lub na blasze wyłożonej folią aluminiową.
  • bakłażany faszerowane 1 2. Przygotowujemy farsz. Obieramy czosnek i kroimy ząbki w plasterki. Parzymy pomidory, obieramy i kroimy w kostkę. Ser żółty również kroimy w kostkę. Nadzienie mieszamy z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wypełniamy wnętrze wydrążonych bakłażanów przygotowanym farszem.
  • bakłażany faszerowane 2 3. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone bakłażany posypujemy świeżą posiekaną bazylią.

Porady

Pamiętajcie, aby naczynie lub folię aluminiową posmarować obficie oliwą, co zapobiegnie przypaleniu się spodów bakłażanów.

Komentarze

Podobne przepisy