Bakłażany faszerowane kalafiorem , kaszą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy przekrawamy na pół wzdłuż i wydrążamy miąższ
Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie - odcedzamy na durszlaku.
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju do zezłocenia się cebuli -odstawiamy.
Do miski wkładamy kalafiora i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Dodajemy ugotowaną kaszę i paprykę z cebulą. Całość doprawiamy solą morską i ognistą mieszanką przypraw,mieszamy.
Każdą połówkę bakłażana faszerujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem.Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180*C i gotowe.
Smacznego :-)
Bakłażana podajemy z ulubionym sosem i surówką lub sałatką. Można oczywiście pominąć sos ale ja osobiście lubię z sosikiem :)
Komentarze