Bakłażany nadziane kaszą jaglaną i maślakami

0 (0 ocen)

Robiłam w ten sposób cukinie, więc czemu nie zrobić bakłażanów? :) jedno i drugie było pyszne, ja uwielbiam bakłażany więc w tej postaci zajadałam się nimi aż mi się uszy trzęsły :)

Składniki:

  • na 3 porcje:
    3 dorodne i ładne bakłażany
    1 cebula
    50 g kaszy jaglanej (pół woreczka)
    pęczek szczypiorku
    kilka gałązek świeżego tymianku
    200 g maślaków świeżych lub mrożonych
    sól
    pieprz świeżo mielony
    olej do smażenia

Bakłażany nadziane kaszą jaglaną i maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ i porządnie oprószyć solą, żeby puściły soki. Cebulę i miąższ bakłażanów pokroić w kosteczkę a następnie smażyć na odrobinie oleju. Doprawić solą, pieprzem. Ugotowane grzyby pokroić na kawałeczki, dodać do cebuli i chwilę dusić. Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu i dodać do farszu. Całość dokładnie wymieszać, dodać posiekany tymianek.
  • 2. Z połówek bakłażanów wylać zgromadzony sok i napełniać farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do ok 200 stopni i piec ok 20 min aż bakłażany staną się miękkie. Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.

Komentarze

Podobne przepisy