Bakłażany z Mozzarellą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tym przepisem udalo mi sie zaimponowac mojej obecnej partnerce. Robilem go po raz pierwszy na jednej z początkowych randek. Byla to potrawa debiut ale zapewniam, ze jest to przepyszna przystawka.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje
    • 2 małe bakłażany
    • cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 0,5 szklanki oliwy
    • 0,5 pęczka bazylii
    • 0,5 szklanki przecieru pomidorowego
    • kulka mozzarelli
    • 6 łyżek startego żółtego sera
    • sól, pieprz

Bakłażany z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyj, odetnij końce, pokroić na plastry o grubości ok. 1/2 cm. Ułożyć na sicie lub talerzu, oprószyć solą i pozostawić na 20 minut (nie wolno tej czynności pomijać, bo w przeciwnym razie bakłażany puszczą sok podczas pieczenia i potrawa się nie uda i będzie gorzka). Kiedy bakłażany puszczą sok osuszyć papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana podsmażyć al dente (na półtwardo) z obu stron na oliwie.
  • 2. Cebulę obrać i pokroić drobno, ząbki czosnku obrać i rozgnieść, zeszklić razem na 3 łyżkach oliwy. Dodać opłukane listki bazylii, przecier pomidorowy, lekko posolić. Dusić bez przykrycia ok. 15 minut.
  • Bakłażany z mozzarellą 3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układać w piramidki naprzemian podsmażone plastry bakłażana oraz mozzarelli. Całość polać sosem pomidorowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temp. 180C ok. 35 minut. Całość można przybrać listkami Bazyli.

    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy