Baleron wędzony

0 (0 ocen)

  • 48 min

Wyśmienita uczta dla smakoszy ceniących smak wyrobów mięsnych .

  • 48 min

Składniki:

  • - 5 kg karkówki wieprzowej
    - 2 łyżki soli
    - 4łyżki peklo soli
    - 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
    - 2 łyżeczki ziela angielskiego
    - 2 łyżki majeranku
    - 2 łyżki przyprawy knorra do mięs
    - łyżka vegety
    -3 liście laurowe
    - 10 l wody

Baleron wędzony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kładziemy do siatki do szynek . Przygotowujemy solankę : wlewamy do najlepiej kamiennego garnka wodę , dodajemy peklo sól , sól , liście laurowe , pieprz czarny , ziele angielskie i łyżkę vegety . Do garnka wkładamy mięso i zalewamy solanką . Nakrywamy talerzykiem , obciążamy i zostawiamy na 1 dzień w chłodne miejsce ,
  • 2. Wyjąć , obsuszyć i posypać z każdej strony 2 łyżkami majeranku i 2 łyżkami przyprawą knorra do mięs , trzeba obtoczyć w tych ziołach . Kładziemy do wędzarni na 4 godziny w ciepłym dymie , najlepiej drzewa owocowe .
    Po tym czasie wyjmujemy i gotujemy 2 godziny w ledwo wrzącej wodzie , a następnie osuszyć .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy