Bałkański przysmak

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Mięso jest niezwykle aromatyczne i kruche. Z pewnością zadowoli kubki smakowe nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 1 kg fileta z kurczaka
    olej do smażenia
    Marynata:
    szklanka jogurtu naturalnego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka maggi
    pół łyżeczki musztardy chrzanowej
    pieprz
    sól
    szczypta słodkiej papryki
    1 łyżka oliwy z oliwek
    2 łyżki posiekanego zielonego kopru

Bałkański przysmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Marynata: Do salaterki wlewamy jogurt, dodajemy po kolei pozostałe składniki marynaty i całość mieszamy.
    2. Fileta dzielimy na mniejsze części, których nie rozbijamy. Tak przygotowane mięso wkładamy do marynaty, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 5 godzin.
    3. Po upływie potrzebnego czasu mięso wyjmujemy z marynaty i smażymy na gorącym oleju. Na koniec usmażonego fileta odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i podajemy z surówką i pieczonymi ziemniaczkami.

Porady

Do marynaty można również dodać posiekane orzechy włoskie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy