Bałkańskie Piersi z Kurczaka w Cieście

0 (0 ocen)

Delikatne mięsko w dobrze doprawionym cieście z warzywami. Z rukolą tworzy udany przepis na wspaniały obiad. Piersi z kurczaka w innej odsłonie.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    CIASTO:
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody
    2,5 szklanki mąki
    2 jajka
    1 żółta i 1 czerwona papryka
    10 drylowanych zielonych oliwek
    3 duże ząbki czosnku
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1 łyżeczka vegety
    1 łyżeczka przyprawy gyros
    1 łyżeczka świeżego rozmarynu
    1,5 łyżeczki soli
    3/4 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka sosu sojowego

Bałkańskie piersi z kurczaka w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kroimy drobno warzywka 1. Czosnek posiekać a papryki oczyścić i pokroić w małą kosteczkę. Oliwki pokroić w plasterki.
  • kroimy mięsko 2. Piersi z kurczaka opłukać, wysuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na mniejsze części. Lekko rozbić dłońmi.
  • robimy ciasto 3. Z podanych składników robimy ciasto, doprawiamy i wrzucamy warzywa. Dodajemy pokrojone piersi. Dokładnie mieszamy z ciastem (która jest jednocześnie marynatą) i odstawiamy do lodówki na 0,5 godziny do 1 godziny.
  • smażymy piersi z kurczaka 4. Po tym czasie na rozgrzany olej wylewamy ciasto i smażymy na złoty kolor na średnim ogniu.

Porady

Gałązkę rozmarynu już bez listków zostawiamy w cieście by oddała swój aromat. Przed smażeniem wyciągamy ją.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy