balsamiczna cukinia

0 (0 ocen)

  • 40 min

Doskonały dodatek do pieczywa.

  • 40 min

Składniki:

  • -młoda cukinia ok. 60 dag
    -4 zabki czosnku
    -łyżeczka soli
    -1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
    -suszona bazylia
    -6 łyżek oliwy z oliwek
    -4 łyżki octu balsamicznego

Balsamiczna cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinię w łupce kroimy w plastry ok. 0,5cm. Rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cukinię na rumiano z obu stron. Czosnek obieramy, dusimy przez praskę mieszamy z solą i pieprzem. W salaterce układamy warstwę obsmażonej cukinii, na którą dajemy czosnek z solą, pieprzem, bazylią oraz skrapiamy octem balsamicznym. Tak kolejno układamy następne warstwy. Na ostatnią polewamy pozostały ocet, oliwę i posypujemy bazylią. Przykrywamy talerzem i wstawiamy do lodówki.

Porady

Najlepiej smakuje po 1 dniu w lodówce, gdy cukinia przejdzie wszystkimi przyprawami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy