Bałwanki

0 (0 ocen)

Dużo zabawy i radości przy robieniu bałwanków mają dzieciaki.

Składniki:


  • 180 g masła
    150 g cukru pudru
    400 g mąki pszennej
    1 jajko
    1 żółtko
    nasionka z 1 laski wanilii
    szczypta soli
    Lukier
    1 białko
    250 g cukru pudru
    pianki jojo
    barwniki
    pisaki do lukrowania

Bałwanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować.Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 2 godziny do lodówki.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Lukier;cukier puder przesiać dodać białko i miksować około 5 min aż powstanie gładki, lśniący lukier. Na każdym pierniczku przykleić lukrem piankę i polukrować robiąc rozpuszczonego bałwanka.Na dodatki -oczy,nos,guziki do lukru dodać odpowiednie barwniki lub udekorować pisakami lukrowymi.Po położeniu białego lukru dekoracje robimy po 2 godzinach kiedy lukier przeschnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Piernikowe bałwanki