Bananowa pycha

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo słodkie i proste w wykonaniu ciasto

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    -1 1/2 szkl. mąki
    -2 żółtka
    - pół kostki margaryny
    - 4 łyżki cukru pudru
    - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Toffi:
    - mleko skondensowane słodzone
    - 4 średnie, twarde banany
    - sok z cytryny

    wierzch:
    - 400ml śmietany kremówki
    -2-3 łyżki cukry pudru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 śmietan fix

    starta czekolada, jagody, dodatki wedle uznania.

Bananowa pycha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:

    Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, zagnieść z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Szybko wyrobić ciasto i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wylepić ciastem dno formy, podwyższając brzegi.
    Piec ok. 15-20 min. w 200°C.
  • 2. Masa:

    Puszkę z mlekiem skondensowanym gotować ok. 3 godziny, gotową masę ostudzić i wyłożyć na cieście. Banany pokroić, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na masie.
  • 3. Wierzch:

    Śmietanę kremówkę ubić ze śmietan fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Rozsmarować na bananach. Udekorować wedle uznania.

Porady

Żeby skrócić czas przygotowania, użyłam gotowej już masy toffi.

Komentarze

Podobne przepisy