Bananowe batoniki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ten przepis dostałam od mojej najlepszej przyjaciółki. W czasie Euro 2012 taka przekąska podczas emocjonującego meczu to sama przyjemność.

  • 15 min

Składniki:

  • Polewa:
    - Gorzka czekolada 50g
    - Masło łyżeczka
    - Mleko 2 łyżki

    Ciasto:
    - Cukier puder 3 łyżki
    - Margaryna 100 g
    - Mąka pszenna 180 g
    - jajko 1

    Dodatki:
    Bita śmietana
    Wiórki kokosowe
    duże banany 2szt

Bananowe batoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciastka w o wymiarach połowy naszego banana.
    Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 12 minut w 180 stopniach. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Banany przekrajamy na pół i w poprzek. Układamy na ciasteczkach i smarujemy czekoladą.
    Posypujemy wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia czekolady. Na koniec podajemy z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy