Bananowe muffinki z orzechami macadamia i czekoladą

0 (0 ocen)

  • 10 min

Szybkie i pyszne - najlepsze z bardzo dojrzałych bananów. Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

  • 10 min

Składniki:

  • Do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml.

    1/2 szklanki oleju,
    2 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    łyżka domowego cukru waniliowego,
    3 dojrzałe banany,
    1 i 2/3 szklanki mąki,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    pół łyżeczki sody,
    1/2 - 2/3 łyżeczki cynamonu,
    pół szklanki posiekanej czekolady,
    pół szklanki posiekanych orzechów macadamia

Bananowe muffinki z orzechami macadamia i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę i orzechy wymieszać z łyżką mąki (z odmierzonej ilości). Banany rozgnieść widelcem, połączyć z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i olejem (ja robię to trzepaczką). W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem. Szybko połączyć zawartość obu naczyń, dodać orzechy i czekoladę. Dokładnie natłuścić foremki do muffinek (babeczki dość trudno wychodzą z foremek) i przełożyć do nich ciasto (do 2/3 wysokości). Piec w 200 stopniach około 18 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy